Grapefruit i sok grapefruitowy – interakcje z lekami

19 listopada 2017

Nawet jedna szklanka soku grapefruitowego lub jeden grapefruit może mieć wpływ na biodostępność leków i na nasilenie ewentualnych efektów ubocznych ich przyjmowania.

Sok graperfuitowy i sam owoc posiadają związki chemiczne z grupy flawonoidów, które wpływają na aktywność enzymów CYP3A4, odpowiedzialnych za metabolizm wielu leków. W efekcie dochodzi do zmniejszenia metabolizmu leku, zwiększenia jego stężenia w organizmie i wzrostu ryzyka wystąpienia działań niepożądanych.

Interakcja taka może wystąpić przy stosowaniu: statyn, leków na nadciśnienie (blokery kanałów wapniowych), leków antyalergicznych (leki przeciwhistaminowe), leków przeciwastmatycznych, leków psychotropowych i innych.

W przypadku szeroko stosowanych statyn zwiększa się ryzyko wystąpienia uszkodzenia mięśni i wątroby.

Dlatego jeśli przyjmujesz leki, najbezpieczniej będzie popijać je wodą.

Piśmiennictwo:
1. J. Webster-Gandy, ” Oxford handbook of nutrition and dietetics”,
2. David G Bailey, „Grapefruit juice–drug interactions” dostępny artykuł tutaj