Tarta z papryką i cukinią na pełnoziarnistym spodzie

29 października 2017

Tarta z papryką i cukinią na pełnoziarnistym spodzie – delikatne, smaczne na ciepło i zimno.

Składniki na tartę ok. 20cm

Ciasto:
100g mąka pszenna typ.600
50g mąka pszenna pełnoziarnista
100g masła
1 łyżka śmietany
1 żółtko

Farsz:
pół cukinii
pół czerwonej papryki
2 jajka
100g (ok.1/2 kubeczka) śmietany 12%
1 łyżka mąki
100g sera feta
pieprz i chili do smaku

Co robimy:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok.10-15min. Po tym czasie formę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki formy . Wkładamy ponownie do lodówki na 10min. Następnie pieczemy w 200oc około 15 min. Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy farsz.

Cukinię myjemy, obieramy kroimy w kostkę, paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię i lekko dusimy, żeby warzywa zmiękły. Odstawiamy z ognia, żeby przestygły. W szklance roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, śmietanę i przyprawy, mieszamy a następnie dodajemy pokruszoną fetę.

Na spód wykładamy warzywa, zalewamy przygotowaną miksturą i pieczemy ok. 20 min w 200oC.

Dla kogo przepis jest wskazany: dla wszystkich.

 
P.S Dobrze jest przygotwać ciasto w podwójnej porcji i połowę zamrozić, na następny raz.