Domowy budyń + owoce + pełnoziarnisty spód = idealna tarta na pochmurne (i nie tylko) dni
Składniki na tartę ok. 20cm
Ciasto:
100g mąka pszenna typ.550
50g mąka pszenna pełnoziarnista
100g masła
1 łyżka śmietany
1 żółtko
Budyń:
15 g mąki pszennej typ. 550
15 g mąki pszennej pełnoziarnistej
35 g cukru
250 ml mleka 1,5%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
3 żółtka
Dodatkowo owoce: maliny, jeżyny, jagody, rabarbar (co lubicie)
Co robimy:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok.10-15min. Po tym czasie formę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i boki formy . Wkładamy ponownie do lodówki na 10min. Następnie pieczemy w 200 oC około 15 min. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy budyń.
Mąki, żółtka, cukier i połowę mleka mieszamy razem. Drugą połowę wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy mleko jest ciepłe, wlewamy masę jajeczną cały czas mieszając, aż budyń zgęstniej. Budyń odstawiamy do przestygnięcia.
Na spód wylewamy równomiernie budyń, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 20 min w 190oC.
Dla kogo przepis jest wskazany: na taki deser, od czasu do czasu, mogą sobie pozwolić praktycznie wszyscy.
Kto powinien uważać na takie przepisy: chorzy z cukrzycą.