Ryż na mleku z owocami

19 września 2017

Ryż na mleku z owocami – coś nieskomplikowanego a sycącego i na słodko

Składniki na ok. 2 porcje

100g nieugotowanego ryżu arborio (do risotto)
ok. 2 szklanki mleka krowiego, można zastąpić je mlekiem roślinnym np. kokosowym
ok. 1 garść ulubionych rozdrobnionych orzechów
1 spora brzoskwinia
2 garści borówek amerykańskich
1 garść winogron
Do smaku można użyć odrobiny miodu.

Co robimy:

1. Jeśli ryż mamy pakowany w woreczki, wysypujemy go z niego do garnka. Ryż w garnku zalewamy mlekiem i ustawiamy na mały ogień na kuchence. Gotowanie trwa ok.15min ale trzeba ryż kontrolować, kiedy staje się miękki jest gotowy. Podczas gotowania ryż trzeba mieszać od czasu do czasu, żeby nie przywarł do dna. Na koniec możemy dodać odrobinę miodu.
2. Gotowy ryż przekładamy do miseczek, z wierzchu kładziemy owoce i posypujemy orzechami.

Dla kogo przepis jest wskazany: dla osób z podniesionym poziomem cholesterolu, odchudzających się, chorych z dną moczanową.

Kto powinien uważać na takie przepisy: chorzy z cukrzycą ze względu na dodane owoce, głównie winogrona oraz osoby z problemami z nerkami.