Pasta z sera koziego, ricotty, makreli z pietruszką i bazylią

26 maja 2018

Ser, ryba i świeże, aromatyczne zioła – wszystko czego potrzeba do pysznej pasty kanapkowej.

Składniki na ok.2 porcje:
4-5 łyżek serka twarogowego koziego
2-3 łyżki ricotty
2-3 łyżki tuńczyka lub makreli z puszki w oliwie z oliwek lub w sosie własnym
skórka z połowy cytryny*
1-1,5 łyżeczki soku z cytryny*
garść bazylii
garść natki pietruszki
oliwa z oliwek, sól, pieprz

Tuńczyka mieszamy z serkami, skórką i sokiem z cytryny. Dodajemy oliwę do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji. Zioła siekamy i mieszamy z pastą. Doprawiamy do smaku.

*jeśli nie masz cytryny, możesz przygotować pastę bez niej i tak smak jest obłędny.

Dla kogo przepis jest wskazany: dla wszystkich**.

** Osoby z nadciśnieniem nie powinny do pasty dodawać soli.

Oryginalny przepis pochodzi od Gennaro Contaldo.