Pasta kanapkowa z białego sera z olejem lnianym i ogórkiem

9 stycznia 2018

Pomysł na pastę kanapkową z ukrytym smakiem oleju lnianego, dobrej na śniadanie i kolację.

Składniki na ok.1 porcje:

2-3 łyżki białego sera twarogowego półtłustego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju lnianego
zielony ogórek, ok. 5 cm kawałek
ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku

Co robimy:

Do miski przekładamy ser biały, jogurt naturalny, olej lniany i dokładnie mieszamy lekko rozgniatając ser. Następnie ścieramy na średnich oczkach ogórek, mieszamy. Obieramy ząbek czosnku, przecinamy na pół i wkładamy do pasty. Mieszankę odstawiamy na 5 min., żeby przeszła delikatnie aromatem czosnku. Po tym czasie czosnek wyjmujemy, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Dla kogo przepis jest wskazany: dla wszystkich*.

* Osoby z nadciśnieniem nie powinny do pasty dodawać soli.