Panna cotta maślankowa

30 grudnia 2018

Ponoć trudna do zrobienia – nic bardziej mylnego!
Ponoć tłusta – nic bardziej mylnego! Zamieniamy 30% śmietankę na jej mniejszy odpowiednik – śmietankę 12% lub mleko

 
Składniki na ok. 3 – 4 porcje:
200ml śmietanki 12% lub mleka*
200ml maślanki**
3 płatki żelatyny (ok. 3 łyżeczki)
2 płaskie łyżki cukru
ulubione owoce, najlepiej kwaskowate: maliny, jeżyny.

Co robimy:
Listki żelatyny zalewamy wodą na 5 min (listki mają zmięknąć). W tym czasie podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej cukier. Żelatynę odciskamy z wody, rozpuszczamy w ciepłej śmietance. Następnie dodajemy maślankę, mieszamy i przelewamy do miseczek/szklaneczek. Deser wkładamy do lodówki aż stężeje.

Owoce blendujemy na gładką pastę. Układamy na wierzchu deseru. Gotowe.

Kto powinien uważać na takie przepisy: cukrzycy – jest to deser, należy więc zachować zdrowy rozsądek.

* Panna cotta, przygotowana na samym mleku ma konsystencję bardziej zbliżoną do galaretki niż delikatnej pianki.

** Zamiast maślanki można użyć: mleka kokosowego (panna cotta – kokosowa), przygotowanego gorzkiego kakao (panna cotta czekoladowo).