Kakaowe ciasteczka owsiane à la jeżyki

13 lutego 2019

Ciasteczka, które 100% badanych dzieci wybiera chętniej niż wersję sklepową (badania własne na grupie 4 dzieci;))

 
Składniki na 25-30 ciasteczek:
100 g masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
140 g skondensowanego niesłodzonego mleka
2,5 szklanki płatków owsianych, najlepiej górskich
1/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców
1/4 szklanki rozdrobnionych orzechów niesolonych, wiórków kokosowych
3 łyżki masła orzechowego

Co robimy:
Płatki owsiane, orzechy, rodzynki wsypujemy do miski. Masło, cukier, gorzkie kakao, mleko skondensowane i masło orzechowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub garnku (należy pamietać o mieszaniu, masa łatwo przywiera do dna). Gotową, jednolitą masę przelewamy do miski z płatkami. Dokładnie mieszamy.
Zwilżonymi dłońmi formułujemy ciasteczka i odstawiamy do ostygnięcia.

Kto powinien uważać na takie przepisy: cukrzycy, ze względu na zawarty cukier.