Bałwankowe Ciasteczka chałwowe

21 grudnia 2017

Święta za pasem więc przepis na lekkie i kruche ciasteczka.

Przepis oryginalny pochodzi z http://slodkiezapomnienie.blogspot.com u mnie przepis ze zdrowotnymi zamianami:)

Składniki na około 30-35 ciasteczek:
3/4 szklanki mąki pszennej typ.550
1/4 mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g chałwy
3 łyżki śmietany 12%
1-1,5 łyżki cukru
1 żółtko

Co robimy:

W dużej misce kruszymy chałwę, następnie dodajemy do niej pozostałe składniki: mąki, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtko. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto.
Przygotowane ciasto chowamy do lodówki na 10-15min.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Wycięte ciasteczka dobrze jest włożyć przed pieczeniem na chwilę (5 min) do lodówki żeby lekko ochłonęły.
Ciasteczka pieczemy 8-10min w temp. 180-200 oC.

Dla kogo przepis jest wskazany: dla osób zdrowych, ze zgagami.

Kto powinien uważać na takie przepisy: chorzy z cukrzycą*

* W przepisie mamy wymieszane mąki i tłustą chałwę, co zapobiega szybkiemu wzrostowi cukru we krwi po ich spożyciu. Na pewno powyższe ciasteczka bedą bezpieczniejsze dla cukrzyków niż np. zwykłe kruche ciasteczka.