Przyprawa na luty

9 lutego 2020

Znany głównie z kiełbasy z jałowcem i dżinu.

W ludowych tradycjach polskich jałowiec chronił przed złem. Okadzano nim domy a nawet krowy mleczne i pastwiska, żeby uchronić je przed urokami, chorobami. Jałówkę i jałowiec można połączyć ze sobą również przez język polski słowem „jałowy”, którym określa się samice nie mające potomstwa jak i nieurodzajne ziemie na, których jałowiec rośnie.

W dużych jałowcach, między gałązkami można znaleźć owalne gniazda raniuszka, których budowa trwa nawet 3 tygodnie.

Od strony zdrowotnej jałowiec wykazuje działanie moczopędne, łagodzące zapalenie pęcherza moczowego, łagodzącego niestrawność oraz obniżający glikemię poposiłkowa. W literaturze znajdziemy kilka małych badań, potwierdzających to działanie w odniesieniu do formy olejowej.

W kuchni używane jako przyprawa są szyszkojagody jałowca. Żeby wydobyć ich smak należy je rozgnieść lub posiekać. Szyszkojagody znajdziemy w przepisach na mięsa, głównie dziczyznę. Ich smak dopełnia się z szałwią. Dobrze komponują się z innymi gorzkimi produktami, np. podane z czarną porzeczką i deską twardych serów.

A co powiecie na owsiankę z szyszkojagodami jałowca, tak na przekór przyzwyczajeniom? Przepis wkrótce…