Odżywianie się ma na celu dostarczenie do organizmu niezbędnych substancji, zapewniających przeżycie. Ta podstawowa definicja wydaje się być prosta i klarowna. Wchodząc jednak w szczegóły żywienia, zaczyna się zauważać pewne utrudnienia. Jeśli nie możesz poradzić sobie samodzielnie z dietą to tu przychodzę z pomocą.
Rolą dietetyka jest manipulacja składnikami diety, wprowadzenie nowych składników diety lub eliminacja składników z diety tak aby osiągnąć cele żywieniowe. Przy czym cel nie uświęca środków. Pacjenci muszą być w pełni zaangażowani w podejmowanie wszelkich decyzji dotyczących własnej przyszłości żywieniowej. Dietetyk dzieli się swoją najlepszą wiedzą i nie podejmuje decyzji za pacjenta.
Jak wygląda współpraca w moim gabinecie we Wrocławiu lub online?
Do opisu w krótkich słowach opieki dietetycznej możemy użyć 3 pytania, które w kolejnych krokach przyświecają dietetykowi:
co?
co teraz?
co dalej?
Pierwsze pytanie: co?
Pierwszym krokiem jest identyfikacja indywidualnych potrzeb żywieniowych, podczas której współpracują ze sobą dwaj specjaliści: ekspert na swój temat (pacjent) i ekspert z wiedzą w danym, dietetycznym, obszarze wraz z umiejętnościami praktycznymi (dietetyk kliniczny). Obie strony są niezbędne do znalezienia w diecie miejsc na zmiany. Po znalezieniu problemu dietetycznego, po diagnozie dietetycznej (odpowiedzi na pytanie „co?”) ustalamy cel. Z celem przechodzimy do interwencji, leczenia dietetycznego, czyli do pytania nr. 2 „co teraz?”.
Drugie pytanie: co teraz?
Interwencja żywieniowa, może opierać się na samej edukacji lub edukacji i przygotowaniu indywidualnego planu żywieniowego. Podstawą interwencji dietetycznej jest historia leczenia, występujące objawy i schorzenia, stan fizjologiczny i psychiczny. Każdy z tych czynników ma wpływ na styl życia a przez to składniki pokarmowe i dania, które włączymy do diety.
Edukacja pacjenta jest zawsze niezbędnym elementem. Ucząc się jesteśmy w stanie wprowadzać świadomie zmiany, dokonywać wyborów. Pozwala to być pacjentowi samodzielnym a nikt nie lubi naruszania własnej autonomii.
W przypadkach, kiedy edukacja nie jest wystarczająca i niezbędna jest pomoc matematycznych umiejętności dietetyka przygotowywany jest plan żywieniowy. Jest on dobrym wyborem dla osób np.
z nadwagą: pozwala kontrolować spożywane kalorie przy zapewnieniu podaży na odpowiednim poziomie witamin, składników mineralnych czy błonnika podczas odchudzania,
z dną moczanową, kiedy można pilnować bezpiecznego zakresu spożywanych puryn w ciągu dnia. Pomaga to w zapobieganiu wystąpienia ataków bólowych,
z niewydolnością nerek przez kontrolę ilości białka w diecie. Odpowiednia ilość białka zapewnia bezpieczeństwo organizmu z możliwość jego rozwoju i nie powstaniu niedożywienia przy jednoczesnym „oszczędzaniu nerek”
Po obraniu drogi edukacji lub wsparciu codziennej diety przez plan żywieniowy nadchodzi czas na samodzielną praktykę i próbę odnalezienia się wśród zmian ustalonych podczas wizyty.
Przechodzimy od edukacji do wprowadzenia zmian, które jednocześnie przyniosą ulgę i nie będą restrykcyjne. Nigdy nie zaczynamy zmian od restrykcyjnych zaleceń. Sprawdzamy stopień po stopniu co pomoże pacjentowi z jak najmniejszym uszczerbkiem dla różnorodności codziennej diety.
Trzecie pytanie: co dalej?
I tak nadchodzi czas wizyty kontrolnej, 3 pytania „co dalej”, na której sprawdzamy czy nastąpiła poprawa np. czy zmniejszyła się np. dokuczliwość zgag, czy poranna glikemia się wyrównała, czy zmniejszył się obwód pasa lub masa ciała. Rozmawiamy na temat zmian ustalonych podczas wcześniejszej wizyty, np. godzin posiłków, czy udało się je wprowadzić, które zmiany okazały się nie trafione lub trudne do wprowadzenia. W miarę potrzeb i możliwości szukamy nowych rozwiązań dla występującego problemu.
Odżywianie i opieka dietetyczna mogą być procesem ciągłym, podczas którego pacjent może być pod opieką przez dłuższy czas jak np. w przypadku chorób przewlekłych jak: cukrzyca, niewydolność nerek, zaparcia, miażdżyca czy otyłość lub może być to krótki okres opieki np. przy zatruciach, przygotowaniu do operacji lub opieki żywieniowej po zabiegach operacyjnych.
Informacje zawarte w tekście mają charakter ogólnoinformacyjny, nie powinny być wykorzystywana jako substytut bezpośredniej porady medycznej. Przed zastosowaniem skonsultuj się z dietetykiem lub wykwalifikowanym personelem medycznym.
Zaczynamy nowy miesiąc z nowymi tematami we Wrocławskim Centrum Seniora. Będzie nowa dawka wiedzy dietetycznej, będą nowe tematy. A jakie? Zapraszam do przeczytania!. Z Seniorami spotkamy się regularnie, co środa i rozpoczynamy o godz. 11.00. Spotkania odbywają się online a zapisywać się można mailowo, pod adresem: magdalenaszyszka@vidiet.pl. A oto i tematy dietetyczne, które poruszymy w […] Zobacz więcej...
Odżywianie się ma na celu dostarczenie do organizmu niezbędnych substancji, zapewniających przeżycie. Ta podstawowa definicja wydaje się być prosta i klarowna. Wchodząc jednak w szczegóły żywienia, zaczyna się zauważać pewne utrudnienia. Jeśli nie możesz poradzić sobie samodzielnie z dietą to tu przychodzę z pomocą. Rolą dietetyka jest manipulacja składnikami diety, wprowadzenie nowych składników diety […] Zobacz więcej...
W ostatnim wpisie (Dieta w nadciśnieniu tętniczym cz.1) możecie przeczytać o tym co wpływa na rozwój nadciśnienia tętniczego i o pierwszym czynniku ryzyka, modyfikowalnym dietą: nadmiernej masie ciała. Drugi czynnik modyfikowalny, o którym w tym wpisie, to sól i jej ilość w diecie. Kiedy zmieniamy nawyki żywieniowe, warto jest przyjrzeć się spożyciu soli. Sól to […] Zobacz więcej...
„Co mogę zjeść?” to jedno z najczęściej zadawanych mi pytań w gabinecie we Wrocławiu odnośnie diety przez osoby z cukrzycą. Moim celem jest udzielenie odpowiedzi na to dietetycznie nurtujące pytanie. Opierając się na aktualnych wytycznych medycznych, zaleceniach dietetycznych i doświadczeniu w pracy z pacjentem z cukrzycą wypracujemy konsensus żywieniowy dla Ciebie. Nie ma jednej […] Zobacz więcej...
Zmiana nawyków żywieniowych ma na celu prewencję pierwotną chorób (ma zapobiegać wystąpieniu choroby) i prewencję wtórną (ma ograniczać rozwój już istniejącej choroby). Jedną z chorób tzw. dietozależnych, w których zmiana diety daje wymierny efekt to nadciśnienie tętnicze. Czym jest nadciśnienie? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, najpierw musimy ustalić czym jest ciśnienie krwi – jest to […] Zobacz więcej...
Odświeżona, orzeźwiona owsianka dodatkiem jałowca. Dodaje on „dzikiego” smaku. Owsianki nie gotujemy, tylko zalewamy mlekiem lub jogurtem i gotowe, dlaczego? O tym wkrótce… Tym czasem proste, szybkie, smaczne śniadanie bez efektu „przedszkolnej zupy mlecznej”. Składniki na 1 porcję 4-6 łyżek płatków owsianych górskich, mleko/jogurt naturalny wg. uznania 1/4 jabłka, 2-3 szyszkojagody jałowca, szczypta wiórków kokosowych, […] Zobacz więcej...
Pomysł na obiad! Co powiecie na makaron z tuńczykiem? Może on też zmienić się w sałatkę na zimno na lunch następnego dnia. Składniki na 2 porcje 220g makaronu z mąki durum, 120g tuńczyka w oliwie z oliwek/sosie własnym garść oliwek, 1/2 czerwonej cebuli, 5 łyżek przecieru pomidorowego, 1-2 gałązki rozmarynu, 1 ząbek czosnku, dodatkowo […] Zobacz więcej...
Wizyty, ze względu na pandemię realizowane są w formie: wideowizyty, telewizyty. Wybór formy zależy od Państwa preferencji i możliwości sprzętowych. Jak się przygotować do wizyty: dzienniczek żywieniowy – spis godzin i zawartości posiłków z ostatnich 2-3 dni, spis współistniejących chorób, spis przyjmowanych leków, wynik samodzielnego pomiaru masy ciała – pomiaru dokonujemy rano, po porannej toalecie, z […] Zobacz więcej...
Akcja „zostań w domu” wciąż aktualna, większość posprzątała już szafy i zakamarki więc może czas na kuchnię i przegląd jej zawartości? Dlatego dziś o kokosie a konkretnie oleju kokosowym. Jaki wpływ na zdrowie wywiera spożywanie oleju kokosowego? Dla niecierpliwych odpowiedź juz zdradzam: ma zły wpływ. Konkretnie zły wpływ na rozwój chorób sercowo naczyniowych. Chcących zglebić […] Zobacz więcej...
Znany głównie z kiełbasy z jałowcem i dżinu. W ludowych tradycjach polskich jałowiec chronił przed złem. Okadzano nim domy a nawet krowy mleczne i pastwiska, żeby uchronić je przed urokami, chorobami. Jałówkę i jałowiec można połączyć ze sobą również przez język polski słowem „jałowy”, którym określa się samice nie mające potomstwa jak i nieurodzajne ziemie […] Zobacz więcej...