Owsianka z dodatkiem jałowca

20 czerwca 2020

Odświeżona, orzeźwiona owsianka dodatkiem jałowca. Dodaje on „dzikiego” smaku. Owsianki nie gotujemy, tylko zalewamy mlekiem lub jogurtem i gotowe, dlaczego? O tym wkrótce… Tym czasem proste, szybkie, smaczne śniadanie bez efektu „przedszkolnej zupy mlecznej”.   Składniki na 1 porcję 4-6 łyżek płatków owsianych górskich, mleko/jogurt naturalny wg. uznania 1/4 jabłka, 2-3 szyszkojagody jałowca, szczypta wiórków […] Zobacz więcej...

Pomysł na obiad – makaron z tuńczykiem

18 czerwca 2020

Pomysł na obiad! Co powiecie na makaron z tuńczykiem? Może on też zmienić się w sałatkę na zimno na lunch następnego dnia.   Składniki na 2 porcje 220g makaronu z mąki durum, 120g tuńczyka w oliwie z oliwek/sosie własnym garść oliwek, 1/2 czerwonej cebuli, 5 łyżek przecieru pomidorowego, 1-2 gałązki rozmarynu, 1 ząbek czosnku, dodatkowo […] Zobacz więcej...

Wizyta online: wideowizyty i telewizyty

29 kwietnia 2020

Wizyty, ze względu na pandemię realizowane są w formie: wideowizyty, telewizyty. Wybór formy zależy od Państwa preferencji i możliwości sprzętowych. Jak się przygotować do wizyty: dzienniczek żywieniowy – spis godzin i zawartości posiłków z ostatnich 2-3 dni, spis współistniejących chorób, spis przyjmowanych leków, wynik samodzielnego pomiaru masy ciała – pomiaru dokonujemy rano, po porannej toalecie, z […] Zobacz więcej...

Olej kokosowy – jeść czy nie jeść?

18 kwietnia 2020

Akcja „zostań w domu” wciąż aktualna, większość posprzątała już szafy i zakamarki więc może czas na kuchnię i przegląd jej zawartości? Dlatego dziś o kokosie a konkretnie oleju kokosowym. Jaki wpływ na zdrowie wywiera spożywanie oleju kokosowego? Dla niecierpliwych odpowiedź juz zdradzam: ma zły wpływ. Konkretnie zły wpływ na rozwój chorób sercowo naczyniowych. Chcących zglebić […] Zobacz więcej...

Przyprawa na luty

9 lutego 2020

Znany głównie z kiełbasy z jałowcem i dżinu. W ludowych tradycjach polskich jałowiec chronił przed złem. Okadzano nim domy a nawet krowy mleczne i pastwiska, żeby uchronić je przed urokami, chorobami. Jałówkę i jałowiec można połączyć ze sobą również przez język polski słowem „jałowy”, którym określa się samice nie mające potomstwa jak i nieurodzajne ziemie […] Zobacz więcej...

Mieszanie mąk – rodzaje mąki i ich zastosowanie

9 września 2019

Zauważyliście, że jedząc białe, puszyste pieczywo szybciej zaczynacie być głodni, niż jedząc razowy chleb? Sekret tkwi w mące. I zaraz pojawia się twierdzenie, że razowy to nie dobry bo jest za ciężki… I tu naprzeciw wychodzi mieszanie mąk. Ale dlaczego? Ale po co to komu? Powody są 3: 1. dania mączne (kluski, naleśniki, ciasta, itp.), […] Zobacz więcej...

Kakaowe ciasteczka owsiane à la jeżyki

13 lutego 2019

Ciasteczka, które 100% badanych dzieci wybiera chętniej niż wersję sklepową (badania własne na grupie 4 dzieci;))   Składniki na 25-30 ciasteczek: 100 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki gorzkiego kakao 140 g skondensowanego niesłodzonego mleka 2,5 szklanki płatków owsianych, najlepiej górskich 1/4 szklanki rodzynek lub innych suszonych owoców 1/4 szklanki rozdrobnionych orzechów niesolonych, wiórków […] Zobacz więcej...

Harmonogram spotkań we Wrocławskim Centrum Seniora w 2019 roku

12 lutego 2019

Jakie tematy poruszymy w 2019 roku z seniorami? Daty i tematy: Zbliżające się: 16.09  „Fakty i mity żywieniowe.” 7.10   „Marnowanie żywności – jak go uniknąć?” 21.10  „Leki a żywienie” 18.11  „Podstawy dietetyki – białko w żywieniu.” 2.12  „Podstawy dietetyki – węglowodany w żywieniu.” Na kolejnych spotkaniach widzimy się w 2020 roku! Historia: 4.02   […] Zobacz więcej...

Panna cotta maślankowa

30 grudnia 2018

Ponoć trudna do zrobienia – nic bardziej mylnego! Ponoć tłusta – nic bardziej mylnego! Zamieniamy 30% śmietankę na jej mniejszy odpowiednik – śmietankę 12% lub mleko   Składniki na ok. 3 – 4 porcje: 200ml śmietanki 12% lub mleka* 200ml maślanki** 3 płatki żelatyny (ok. 3 łyżeczki) 2 płaskie łyżki cukru ulubione owoce, najlepiej kwaskowate: […] Zobacz więcej...

Wrocławskie Dni Seniora 2018!

14 września 2018

Zapraszam na dwa spotkania podczas trwających już Wrocławskich Dni Seniora: 20.09 – „Żywienie w niewydolności serca”, 4.10 – „Jak zmniejszyć spożycie soli” Zapraszam również, już w niedzielę (16.09), na Targi Senioralne a tam, konsultacje dietetyczne z: – analizą obecnego sposobu żywienia, – propozycją zmian żywieniowych do wprowadzenia, – pomoc w skomponowaniu jadłospisu dopasowanego do współistniejących […] Zobacz więcej...