II Śniadanie / Deser – dobre na wszystko

12 lipca 2018

Coś (posiłek) z jogurtu, mascarpone, płatków owsianych i owoców dobre na II śniadanie lub deser! Składniki na 1 porcję           Co robimy: Mascarpone mieszamy z jogurtem naturalnym, dla uzyskania bardziej rzadszej konsystencji można dolać mleko. Jogurtową mieszankę posypujemy płatkami owsianymi i nasionami chia. Na wierzchu układamy owoce. Kto powinien uważać na […] Zobacz więcej...

Truskawki i ich wpływ na zdrowie

20 czerwca 2018

Truskawki, jak wszystkie owoce i warzywa, zawierają witaminy i składniki mineralne. Wyróżnia je sezonowość i to że w sezonie zjadane są bez umiaru a nie wszystkim może to wyjść na zdrowie. Truskawki są bogate w potas, który w meta-analizach wykazuje działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w tym ryzyko udaru. Niestety […] Zobacz więcej...

Pasta z sera koziego, ricotty, makreli z pietruszką i bazylią

26 maja 2018

Ser, ryba i świeże, aromatyczne zioła – wszystko czego potrzeba do pysznej pasty kanapkowej. Składniki na ok.2 porcje: 4-5 łyżek serka twarogowego koziego 2-3 łyżki ricotty 2-3 łyżki tuńczyka lub makreli z puszki w oliwie z oliwek lub w sosie własnym skórka z połowy cytryny* 1-1,5 łyżeczki soku z cytryny* garść bazylii garść natki pietruszki […] Zobacz więcej...

Tarta z domowym budyniem i owocami leśnymi

26 stycznia 2018

Domowy budyń + owoce + pełnoziarnisty spód = idealna tarta na pochmurne (i nie tylko) dni Składniki na tartę ok. 20cm Dodatkowo owoce: maliny, jeżyny, jagody, rabarbar (co lubicie) Co robimy: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok.10-15min. Po tym czasie formę […] Zobacz więcej...

Harmonogram wykładów we Wrocławskim Centrum Seniora na rok 2018

20 stycznia 2018

Kolejny rok wykładów dla seniorów czas zacząć! Daty i tematy: ( będą stopniowo uzupełnianie) 18.01   „Co jeść w cukrzycy typu 2?” 1.02     „Nabiał, mleko i ich zamienniki.” 15.02   „Co jeść przy podwyższonym poziomie cholesterolu?” 1.03     „Co pić: woda, soki, nektary i napoje.” 15.03   „Herbata i ziołowe napary.” 5.04 […] Zobacz więcej...

Pasta kanapkowa z białego sera z olejem lnianym i ogórkiem

9 stycznia 2018

Pomysł na pastę kanapkową z ukrytym smakiem oleju lnianego, dobrej na śniadanie i kolację. Składniki na ok.1 porcje: 2-3 łyżki białego sera twarogowego półtłustego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju lnianego zielony ogórek, ok. 5 cm kawałek ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Co robimy: Do miski przekładamy ser biały, jogurt naturalny, olej lniany i […] Zobacz więcej...

Bałwankowe Ciasteczka chałwowe

21 grudnia 2017

Święta za pasem więc przepis na lekkie i kruche ciasteczka. Przepis oryginalny pochodzi z http://slodkiezapomnienie.blogspot.com u mnie przepis ze zdrowotnymi zamianami:) Składniki na około 30-35 ciasteczek: 3/4 szklanki mąki pszennej typ.550 1/4 mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120g chałwy 3 łyżki śmietany 12% 1-1,5 łyżki cukru 1 żółtko Co robimy: W dużej misce […] Zobacz więcej...

Grapefruit i sok grapefruitowy – interakcje z lekami

19 listopada 2017

Nawet jedna szklanka soku grapefruitowego lub jeden grapefruit może mieć wpływ na biodostępność leków i na nasilenie ewentualnych efektów ubocznych ich przyjmowania. Sok graperfuitowy i sam owoc posiadają związki chemiczne z grupy flawonoidów, które wpływają na aktywność enzymów CYP3A4, odpowiedzialnych za metabolizm wielu leków. W efekcie dochodzi do zmniejszenia metabolizmu leku, zwiększenia jego stężenia w […] Zobacz więcej...

Tarta z papryką i cukinią na pełnoziarnistym spodzie

29 października 2017

Tarta z papryką i cukinią na pełnoziarnistym spodzie – delikatne, smaczne na ciepło i zimno. Składniki na tartę ok. 20cm Co robimy: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy śmietanę, żółtko i masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok.10-15min. Po tym czasie formę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i […] Zobacz więcej...

Orzechy każdego dnia

24 września 2017

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne oraz Polskie Towarzystwo Dietetyki zaleca jedzenie niesolonych orzechów każdego dnia w ilości 30g – około 1 duża garść. Głównie polecane są orzechy laskowe i włoskie. Orzechy są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika pokarmowego. Według badań orzechy spożywane regularnie obniżają ryzyko miedzy innymi wystąpienia udaru, zawału i pomagają w regulacji poziomu […] Zobacz więcej...