Marzec we Wrocławskim Centrum Seniora

2 marca 2021

Zaczynamy nowy miesiąc z nowymi tematami we Wrocławskim Centrum Seniora. Będzie nowa dawka wiedzy dietetycznej, będą nowe tematy. A jakie? Zapraszam do przeczytania!. Z Seniorami spotkamy się regularnie, co środa i rozpoczynamy o godz. 11.00. Spotkania odbywają się online a zapisywać się można mailowo, pod adresem: magdalenaszyszka@vidiet.pl. A oto i tematy dietetyczne, które poruszymy w […] Zobacz więcej...

Opieka dietetyka – odżywianie

8 stycznia 2021

Odżywianie się ma na celu dostarczenie do organizmu niezbędnych substancji, zapewniających przeżycie. Ta podstawowa definicja wydaje się być prosta i klarowna. Wchodząc jednak w szczegóły żywienia, zaczyna się zauważać pewne utrudnienia. Jeśli nie możesz poradzić sobie samodzielnie z dietą to tu przychodzę z pomocą.   Rolą dietetyka jest manipulacja składnikami diety, wprowadzenie nowych składników diety […] Zobacz więcej...

Dieta w nadciśnieniu tętniczym cz. 2

10 grudnia 2020

W ostatnim wpisie (Dieta w nadciśnieniu tętniczym cz.1) możecie przeczytać o tym co wpływa na rozwój nadciśnienia tętniczego i o pierwszym czynniku ryzyka, modyfikowalnym dietą: nadmiernej masie ciała. Drugi czynnik modyfikowalny, o którym w tym wpisie, to sól i jej ilość w diecie. Kiedy zmieniamy nawyki żywieniowe, warto jest przyjrzeć się spożyciu soli. Sól to […] Zobacz więcej...

posiłek

Dieta cukrzycowa – co jeść w cukrzycy?

23 października 2020

„Co mogę zjeść?” to jedno z najczęściej zadawanych mi pytań w gabinecie we Wrocławiu odnośnie diety przez osoby z cukrzycą. Moim celem jest udzielenie odpowiedzi na to dietetycznie nurtujące pytanie. Opierając się na aktualnych wytycznych medycznych, zaleceniach dietetycznych i doświadczeniu w pracy z pacjentem z cukrzycą wypracujemy konsensus żywieniowy dla Ciebie.   Nie ma jednej […] Zobacz więcej...

śniadanie

Dieta w nadciśnieniu tętniczym cz.1

12 października 2020

Zmiana nawyków żywieniowych ma na celu prewencję pierwotną chorób (ma zapobiegać wystąpieniu choroby) i prewencję wtórną (ma ograniczać rozwój już istniejącej choroby). Jedną z chorób tzw. dietozależnych, w których zmiana diety daje wymierny efekt to nadciśnienie tętnicze. Czym jest nadciśnienie? Żeby odpowiedzieć na to pytanie, najpierw musimy ustalić czym jest ciśnienie krwi – jest to […] Zobacz więcej...

Owsianka z dodatkiem jałowca

20 czerwca 2020

Odświeżona, orzeźwiona owsianka dodatkiem jałowca. Dodaje on „dzikiego” smaku. Owsianki nie gotujemy, tylko zalewamy mlekiem lub jogurtem i gotowe, dlaczego? O tym wkrótce… Tym czasem proste, szybkie, smaczne śniadanie bez efektu „przedszkolnej zupy mlecznej”. Składniki na 1 porcję 4-6 łyżek płatków owsianych górskich, mleko/jogurt naturalny wg. uznania 1/4 jabłka, 2-3 szyszkojagody jałowca, szczypta wiórków kokosowych, […] Zobacz więcej...

Pomysł na obiad – makaron z tuńczykiem

18 czerwca 2020

Pomysł na obiad! Co powiecie na makaron z tuńczykiem? Może on też zmienić się w sałatkę na zimno na lunch następnego dnia.   Składniki na 2 porcje 220g makaronu z mąki durum, 120g tuńczyka w oliwie z oliwek/sosie własnym garść oliwek, 1/2 czerwonej cebuli, 5 łyżek przecieru pomidorowego, 1-2 gałązki rozmarynu, 1 ząbek czosnku, dodatkowo […] Zobacz więcej...

Wizyta online: wideowizyty i telewizyty

29 kwietnia 2020

Wizyty, ze względu na pandemię realizowane są w formie: wideowizyty, telewizyty. Wybór formy zależy od Państwa preferencji i możliwości sprzętowych. Jak się przygotować do wizyty: dzienniczek żywieniowy – spis godzin i zawartości posiłków z ostatnich 2-3 dni, spis współistniejących chorób, spis przyjmowanych leków, wynik samodzielnego pomiaru masy ciała – pomiaru dokonujemy rano, po porannej toalecie, z […] Zobacz więcej...

Olej kokosowy – jeść czy nie jeść?

18 kwietnia 2020

Akcja „zostań w domu” wciąż aktualna, większość posprzątała już szafy i zakamarki więc może czas na kuchnię i przegląd jej zawartości? Dlatego dziś o kokosie a konkretnie oleju kokosowym. Jaki wpływ na zdrowie wywiera spożywanie oleju kokosowego? Dla niecierpliwych odpowiedź juz zdradzam: ma zły wpływ. Konkretnie zły wpływ na rozwój chorób sercowo naczyniowych. Chcących zglebić […] Zobacz więcej...

Przyprawa na luty

9 lutego 2020

Znany głównie z kiełbasy z jałowcem i dżinu. W ludowych tradycjach polskich jałowiec chronił przed złem. Okadzano nim domy a nawet krowy mleczne i pastwiska, żeby uchronić je przed urokami, chorobami. Jałówkę i jałowiec można połączyć ze sobą również przez język polski słowem „jałowy”, którym określa się samice nie mające potomstwa jak i nieurodzajne ziemie […] Zobacz więcej...